Karpin nukuttaminen tutkimista varten

Video  4.10.2005 / 2,49 Mt
Video  4.10.2005 / 2,29 Mt

Ruokapellettejä koikarpeille:
Kusuri Staple
Kusuri Premium


Karpin määritelmä, lähde www.faunatar.fi

Karppi, koikarppi
Cyprinus carpio Linné, 1758
englanniksi: Carp, Koi Carp
ruotsiksi: karp

Erittäin kookkaaksi kasvava ja viileästä vedestä pitävä karppi sopii vain lammikkokalaksi ulko- tai sisälammikkoon, eikä sitä pidä hankkia lainkaan tavalliseen lasiakvaarioon. Laji on levinnyt lähes koko Euraasian lauhkeille alueille. Japanilaista alkuperää olevat kalat ovat yleensä hoikempia kuin eurooppalaiset. Lukuisten värimuunnosten lisäksi lajista on olemassa muutamia suomumuunnoksia kuten ”peilikarppi” ja ”nahkakarppi”. Karppi voi hyvässä hoidossa elää ainakin 30-vuotiaaksi.

Koko: 100 cm.

Vaatimukset: pH 7,0–8,0, lämpötila 10–22 °C mutta kestää tilapäisesti korkeampaankin lämpöä. Talvella selviää vielä viileämmässä vedessä. Mieluiten keskikova vesi (dH 10–25). Lammikon minimikoko 3000 L. Viihtyy parhaiten parvessa, sukupuolijakaumalla ei ole suurta väliä. Pystyy talvehtimaan ulkona Suomen oloissakin mikäli lampi on tarpeeksi syvä eikä pääse muuttumaan hapettomaksi talven aikana.

Ruokinta: Kaikkiruokainen. Kultakala- tai karppihiutaleet, pelletit, pehmeät kasvikset.

Soveltuvuus ja luonne: Hyvin hoidettu karppiparvi on kasvihuone- tai pihalammikon upea koristus. Pitkäikäinen kala, joka oppii tuntemaan hoitajansa ja kerjää ruokaa altaan reunalla liikkujilta. Sopii muiden lammikkokalojen kuten kultakalan tai säyneen seuraksi, mutta kokonsa ja ahneutensa takia saattaa popsia hitaammille kaloille tarkoitetun ruuan. Kaivelee pohjaa ja repii pehmeitä kasveja.

Sukupuolierot: Nuorten kalojen sukupuolia ei voi erottaa ja aikuistenkin erot kutuajan ulkopuolella ovat olemattomat. Kutuvalmiin koiraan päähän ja niskaan kasvaa kutukyhmyjä. Naaras on pulleampi.

Lisääntyminen: Saattaa kutea ulkolammikossa kevään koittaessa ja veden lämmön noustessa sopivaksi, noin 15–20 asteeseen. Poikasten kasvatus onnistuu parhaiten jos niitä kerää erilliseen lammikonosaan tai isoon akvaarioon. Poikaset eivät välttämättä pysty talvehtimaan ulkona joten niiden on paras viettää ainakin ensimmäinen talvensa viileässä sisäakvaariossa. Kaikki kaupoista saatavat karpit ovat viljeltyjä.

Luonnonkarppi Viivi SeaLifessa